menu-toggle
MENU

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΣ

Αμπελώνες

Στους δύο ιδιόκτητους αμπελώνες χρησιμοποιούμε αποκλειστικά Ελληνικές ποικιλίες προσαρμοσμένες τέλεια στις συνθήκες του νησιού μας.

Previous slide
Next slide

Αμπελοτεμάχιο Στενή

Ο αμπελώνας βρίσκεται στο χωριό Στενή σε υψόμετρο 430 μέτρων σε αμμοπηλώδες έδαφος με σχιστόλιθο στα επιφανειακά στρώματα. Εκεί, καλλιεργούμε τις 4 ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Μαυροθήρικο και Μαυροτράγανο. Οι ήπιες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και η δροσιά του φαινομένου «Αντάρα» (ύπαρξη ομίχλης) κατά την περίοδο της ωρίμανσης υπόσχονται εξαιρετικά ποιοτική συγκομιδή.

Ο αμπελώνας στηρίζεται στην βιολογική καλλιέργεια, όλες οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά και με ακρίβεια χάρη στο άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας που διασφαλίζει την υγεία και τη μακροζωία των αμπελιών. Φροντίζοντας τη βιοποικιλότητα, εφαρμόζουμε χλωρή λίπανση και αποφεύγουμε την χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων.

Αμπελοτεμάχιο Κακιά Σκάλα

Ο αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή Κακή Σκάλα στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Τήνου. Πήρε το όνομα της από το πόσο δύσκολο ήταν να διασχίσεις την περιοχή κάποτε. Φυτεύτηκε το 2023 αποκλειστικά με την ποικιλία Ασύρτικο. Μέσα στον αμπελώνα και περιμετρικά αυτού δεσπόζουν οι μεγάλοι γρανιτικοί σχηματισμοί, ενώ εντοπίζονται και στο αμμώδες έδαφος κάνοντας το ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου.

 

 

 

Οι Καλύτεροι Μέθοδοι

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Οι ποικιλίες

Ασύρτικο

Μια διεθνώς αναγνωρισμένη λευκή ποικιλία με καταγωγή το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης. Πρόκειται για μια ποικιλία ανθεκτική στην ξηρασία εξαιτίας του βαθέως ριζικού συστήματος που αναπτύσσει. Χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων η ζωηρή οξύτητα ,το υψηλό αλκοόλ και η έντονη παρουσία της ορυκτότητας, στοιχεία που χαρίζουν στα κρασιά από Ασύρτικο μεγάλο δυναμικό παλαίωσης και εξέλιξης .

Μονεμβασιά

Μια λευκή ποικιλία με καταγωγή την περιοχή Μονεμβασιά της Πελοποννήσου. Χαρισματική, με έντονα αρωματικό προφίλ κυρίως εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, δροσιστική οξύτητα και μέτριο σώμα. Συνήθως, συμμετέχει σε χαρμάνια με άλλες λευκές και ερυθρές ποικιλίες με σκοπό να στρογγυλέψει, να εξευγενίσει και να απαλύνει τον άγριο χαρακτήρα τους.

Μαυροθήρικο

Με την παραδοσιακή ονομασία – Μαυροθύλυκο – η ερυθρή ποικιλία κατάγεται από το νησί της Νισύρου. Λόγω της μεγάλης αντοχής του σε ξηρές κλιματολογικές συνθήκες, το Μαυροθήρικο έχει προσαρμοστεί τέλεια στο τερουάρ της Τήνου. Έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρωματικό προφίλ κυρίως μπαχαρικών και βοτάνων που κάνουν τα κρασιά που παράγονται εξαιρετικά για να συνοδεύσουν πολλά είδη ψαριών.

Μαυροτράγανο

Εμβληματική ερυθρή ποικιλία με καταγωγή το νησί της Σαντορίνης. Άγρια στην ιδιοσυγκρασία και δύσκολη στην διαχείριση της ,απαιτεί την διαρκή φροντίδα και επίβλεψη της ανάπτυξης της. Οι παραγόμενοι οίνοι χαρακτηρίζονται από σκούρο κόκκινο χρώμα, ενδιαφέρουσα αρωματική προσωπικότητα που εκφράζεται με αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων κυρίως κεράσι και δαμάσκηνο και υποψίες δέρματος, πιπεριού και καφέ. Το πλούσιο σώμα και οι εύρωστες ταννίνες συνθέτουν μια γοητευτική παλέτα στο στόμα με μακρά επίγευση γλυκών ώριμων φρούτων.

Κουμάρι - Κουμαριανό

Μια ερυθρή γηγενής ποικιλία της Τήνου. Τα φυτά είναι αυτόρριζα μεγάλης ηλικίας μορφωμένα σε «απλωταριές». Η ποικιλία είναι πρώιμη. Μία σχετικά ξεχασμένη ποικιλία χωρίς πολλές καταγραφές και οινοποιήσεις, που κάνουν δύσκολη την εκτίμηση της. Κάποιες μικρές πειραματικές οινοποιήσεις δείχνουν να είναι μία ποικιλία με μεγάλη προοπτική και ποιοτικό δυναμικό.

Λευκό Ποταμίσι

Ο βασιλιάς του νησιού!
Το Ποταμίσι είναι μια λευκή γηγενής ποικιλία της Τήνου. Τα φυτά είναι μεγάλης ηλικίας, τα περισσότερα άνω των 50 ετών, αυτόριζα χωρίς πολλές κατεργασίες του εδάφους και εργασίες για την ανάπτυξη τους. Μορφώνονται με το παραδοσιακό σύστημα της «απλωταριάς». Η ποικιλία Ποταμίσι δίνει σταφύλια σκληρόφλουδα, τραγανά και με δυνατό ένα φαινολικό χαρακτήρα. Παράγει κρασιά φρέσκα, αρωματικά με κρεμώδη υφή στο στόμα με ελαφρύ ταννικό χαρακτήρα.